photography

Dokumentaarinen hääkuvaus

Rakastan häitä. Juhlia, jotka liikuttavat joka ikinen kerta, riippumatta siitä kuka menee naimisiin ja missä. Häissä on aina tunnelmaa, ja ne kuvastavat aina hääparia. Häät ovat aina omanlaisensa.

Niinpä myös hääkuvat ovat aina omanlaisensa näkemys ja tulkinta kuvattavasta kohteesta. Hääkuvaajilla voi myös olla hyvin kehittynyt omanlaisensa tyyli, josta tietyn kuvaajan kuvat tunnistaa.

Oma kuvaustyylini on journalistinen. En halua tuottaa kiiltokuvamaisia tai mainosmaisia kuvastoja, jotka eivät lopulta usein kerro kohteestaan juuri mitään. Haluan tallentaa hetkiä ja tunteita, joissa hääpari ja vieraat näyttäytyvät aidoimmillaan. Hääparista huokuva onnellisuus ja rakkaus ovat ne elementit, jotka luovat kuvaan ainutlaatuisen tunnelman. Siihen ei tarvita filttereitä. Joskus kuviin tallentuu kiirettä, ehkä jopa pientä epätoivoa ennen h-hetkeä tai juhlan aikana, kun hääkakku lyssähtää kasaan ennen leikkausta tai morsiamen korkokenkä uppoutuu juhlapaikan mutaiseen pihaan, mutta se kuuluu asiaan.

Dokumentaarisessa hääkuvauksessa kuvaaja on läsnä (lähes) koko hääpäivän ajan. Joskus jopa jo aiemmin valmistelujen aikana, tai kenties myös varsinaisen hääpäivän jälkeen. Dokumentaarisessa hääkuvauksessa pyrkimyksenä on tallentaa hääparille muistijäljeksi koko tärkeän päivän tapahtumien kirjo. Puunaus ja puleeraus viiksien vahaamisesta kukkien asettamiseen morsiamen kiharoihin, viimeiset silaukset kattaukseen, jännittävä hetki juuri ennen vihkipaikalle saapumista, ensisuudelma avioparina, sekä kaikki se tunne ja rakkaus jotka huokuvat koko juhlakansasta heidän siirtyessään hääparin perässä onnentäyteisinä vihkipaikalta juhlahumuun. Yön saapuessa viimeiset halaukset ja onnentoivotukset.

vonzansen_wedding_web-8 vonzansen_wedding_web-24 vonzansen_wedding_web-53

Dokumentaarinen hääkuvaus hääpäivän aikana voi edetä esimerkiksi näin:

  • Morsiamen ja/tai sulhasen valmistautuminen eli meikki, kampaus ja pukeutuminen
  • Morsiamen ja sulhasen kohtaaminen ja ensisilmäys hääpuvuissa
  • Potrettikuvien ottaminen etukäteen valituissa kuvauspaikoissa
  • Siirtyminen vihkipaikalle (kuvaaja voi tulla hääparin kyydissä tai mennä etukäteen vihkipaikalle)
  • Vihkimisen kuvaus ja vihkipaikalta poistuminen (kuvaaja voi tulla hääparin kyytiin tai kuvata hääparin lähdön vihkipaikalta ja vieraiden reaktiot)
  • Juhlapaikalle saapuminen ja onnittelut
  • Yhteiskuvien ottaminen vieraiden kanssa
  • Juhlan kuvaaminen (puheet, ruokailu, ohjelmanumerot, hääkakku, häävalssi)
  • Hääparin poistuminen juhlapaikalta

Potrettikuvat voidaan ottaa myös vihkimisen jälkeen, mutta niiden kuvaamiseen on hyvä varata valituista sijainneista riippuen vähintään tunti aikaa, mikä voi aiheuttaa vieraille odottelua vihkimisen ja juhlan alkamisen välissä. Potrettikuvien ottaminen ennen vihkimistä takaa yleensä myös rauhallisemman kuvaustilanteen, kun ympärillä ei ole häärääviä sukulaisia tai muita vieraita.

Kuten todettua, kaikki häät ovat erilaisia, joten kuvausten suunnittelu tehdään aina tapauskohtaisesti kunkin hääparin kohdalla. Dokumentaarisessa hääkuvauksessa kuvaaja menee sinne, minne hääparikin, ja varmistaa sen, että kaikki tärkeät hetket tulevat tallennettua. Kuvaaja on hääparille ylimääräinen silmäpari tilanteessa, jossa koettavaa on niin paljon, että hääparilta menee usein väkisinkin jotain ohi. Kuvaaja tallentaa hääparille nähtäväksi myös sen, miten häävieraat ovat kokeneet juhlapäivän.

vonzansen_wedding_web-382 vonzansen_wedding_web-463 vonzansen_wedding_web-473

Olethan siis yhteydessä niin suunnitellaan juuri teidän häihinne sopivat kuvaukset!

Petra